Toit ja jook pulmas

„Õnn ja tühi kõht käivad harva koos,” ütleb Jaapani vanasõna. Toit ja jook pulmas mängivad seejuures võtmerolli – kui külalistel jääb kõht tühjaks, kahvatub muu elamus ning meelde jääb vaid see. 

Kuidas tagada piisavalt toitu kõigile ja vältida samas raiskamist?

Selleks on vaja professionaalset ning kogemustega toitlustajat ja suurt ettevalmistust. Pruutpaari jaoks on üks keerulisemaid ülesandeid külaliste nimekirja koostamine. Kui nimekiri on paigas, tuleks mõelda, millised on külaliste toidueelistused ja proportsioonid meeste, naiste ja laste vahel. Toit ja jook pulmas peavad sobima nii maitse eelistuste kui peo iseloomuga – kas sobiks pigem buffee-stiilis toitlustus või elegantne à la carte õhtusöök? Kindlasti peaks toit peegeldama ka pruutpaari maitset, sest toit pole enam lihtsalt kõhutäis, vaid oluline osa peo kogemustest ja mis seal salata ka eelarvest.

Kui eelistused ja ideed on selged, on aeg valida toitlustaja. Kui valikus pole veel kindel, tasub kohtuda vähemalt kahe teenusepakkujaga ja paluda neil korraldada toitude maitsmine. Hea tava kohaselt on maitsmine tasuta, kui hiljem valitakse just see pakkuja. Kogenud toitlustaja oskab koostada menüü, mis arvestab kõiki üksikasju: pulmakohta, aastaaega, peo kestvust, külaliste arvu ning köögi ja peosaali vahemaad. Näiteks ei tasu pakkuda keerulist à la carte rooga, kui see peab läbima pika teekonna köögist lauda – toidu kvaliteet võib niiviisi kergesti kannatada.

Kindlasti tuleks varakult läbi mõelda ka toidu ülejäägid. Võimalusel võiks pakkuda külalistele ülejääke kaasa või serveerida neid hommikusöögiks. Kui see pole võimalik, hoolitseb catering toidujäätmete vastutustundliku käitlemise eest.

Toit ja jook pulmas
Pilt: Stina Kase

Pulmapidude toiduelamusest on saanud tõeline seiklus, kus eristuda julgevad pruutpaarid loovad unikaalse maitserännaku, mis peegeldab nende endi maitseid ja väärtusi. Üha enam valitakse pulmapidudele maitsete ja toorainete jaamad ehk „stationid”, kus külalised saavad maitsta erinevaid maailma kööke ja tutvuda võimalustega. Stationeid saab luua lihast, kalast, taimetoidust jne, igal jaamal oma lugu ja stiil. Nii võib peoõhtu viia külalised ühelt kontinendilt teisele ja pakkuda kõigile meeldejääva kogemuse.

Näiteks oleme korraldanud pulmi, kus Armeenia šašlõkk oli osa tantsuetendusest – teenindajad tantsisid lauavahedes šašlõkivarrastega, lisades elamusele nii maitset kui meeleolu. Itaalia mozzarellastation pakkus ehtsat käsitsi valmistatud mozzarellat, mida Itaalia kokad tegid külaliste silme all, kõrvale magusad värsked tomatid ja Itaalia klassikalisi suupisteid. Üks Hiiumaa pruutpaar tõi peole Taist inspireeritud kokteiliretseptid, valmistades külalistele ise kohapeal 80 ainulaadset kokteili koos spetsiaalselt valitud siirupite ja maitsekomponentidega. See mitte ainult ei lisatud peo isikupära, vaid ka pakkus külalistele elamust, mida nad kaua mäletavad.

Kokteilibaar

Joogivalikutes tõuseb esile isikupärane ja kvaliteetne kokteilielamus, mis muudab peo tõeliselt unikaalseks. Klassikaline veinivalik pulmas on küll alati populaarne, kuid tänapäeval pakutakse üha sagedamini kokteilibaare, kus igal joogil on oma lugu ja stiil. Näiteks on mõned pruutpaarid otsustanud, et nende pidu toimub ühe erilise joogi – näiteks šampanja või prosecco – ümber, mis võimaldab elegantse ja lihtsa joogi kõrvale pakkuda sobivaid lisandeid nagu värsked marjad, tsitrusviljade viilud või dekoratiivsed lilled.

Teised paarid on aga läinud hoopis personaalse kokteilibaari teed, kus iga kokteil on seotud pruutpaari eriliste hetkedega või reisimälestustega. Üks pruutpaar lõi kokteilid, mis sümboliseerivad nende lemmikkohti maailmas: näiteks “Pariisi Päikesetõus” koosnes mullijoogist, apelsiniliköörist ja maasikapüree kihist; teine, “Tokyo Öö”, oli segatud Jaapani gin’ist, rohelise tee siirupist ja särtsakast yuzumahlast, lisades peole eksootilist hõngu.

Lisaks on populaarne luua kokteilijaamad ehk stationid, kus iga jaam keskendub erinevale joogistiilile või teemale. Tequilastation võib pakkuda kohapeal valmistatud erilisi tequila-shotte koos värskete tsitrusviljade ja tšilliga. Teine jaam võib keskenduda džinnikokteilidele, kus külalised saavad ise valida, milliseid maitsetaimi või värskeid puuvilju nad oma kokteilile lisada soovivad. Üks julge pruutpaar korraldas aga oma pulma džinnibaari, kus olid väljas kümme erinevat džinni, ning spetsiaalsed joogid kohapeal kokku segati, andes külalistele võimaluse valmistada endale täpselt see kokteil, mida nad eelistavad.

Sellised kokteilielamused mitte ainult ei sobi kokku pidude toiduga, vaid loovad ka tervikliku atmosfääri, kus iga jook täiendab sündmust ning annab pruutpaari isikupära edasi.

Magusalaud

Magusa osa tähtsus pulmapeol on tõusnud ja pruutpaarid on julgemad oma valikutes. Üha enam eelistatakse mitmekesist magusalauda, kus klassikalised maiused kohtuvad originaalsete ja isikupäraste magustoitudega. Selline lähenemine mitte ainult ei rahulda kõigi maitsemeeli, vaid loob ka elava ja hubase atmosfääri.

Magusalaud võiks sisaldada erinevaid maiuseid, mis pakuvad midagi igale maitsele. Näiteks võiks seal olla ehtsad Prantsuse makroonid, mille täidised on kohandatud vastavalt pruutpaari eelistustele – alates šokolaadi- ja vanillist kuni eksootiliste maitsedeni nagu passionivili ja rohelise tee. Lisaks võiks magusalaud olla ka värvikas ja atraktiivne, pakkudes kauni esituse kaudu silmailu.

Omanäolised maiused, nagu mini pavlovad või mini cheesecakes, lisavad lauale mängulisust ja võimaldavad külalistel proovida mitmeid erinevaid maitseid. Üks äge idee on luua “do-it-yourself” magustoidu jaam, kus külalised saavad ise oma magustoidud kokku panna, valides erinevaid kastmeid, puuvilju ja maitsestatud koort. Näiteks võiks seal olla erinevad šokolaadikastmed, värsked marjad ja pähklid, et luua isikupäraseid maiuseid, mis sobivad igaühe eelistustega.

Alternatiivina on trendiks ka väiksemad ja kaasavõetavad maiused, nagu šokolaadiglasuuriga kaetud maasikad või miniatuursed koogikesed, mis aitavad vähendada toidujäätmete hulka ja pakuvad naudingut ka järgmisel hommikul. Need magustoidud võivad olla pakitud ka armsate ja unikaalsete pakendite sisse, mis sobivad pulmateemaga, muutes igast ampsust tõelise maiuse ja elamuse.

Kokkuvõttes pole toit ja jook pulmas lihtsalt kõhutäis – see on terviklik ja läbimõeldud elamus. Täna, kus iga ressurss vajab teadlikku kasutamist, on põhjendatud, et toiduelamus pulmas oleks pruutpaari nägu – unikaalne ja meeldejääv elamus.

Loe ka pulmade eelarvest!

Comments are closed

KÜSI LISA:info@celebrategroup.ee või telefonil +372 5826 6610